Macskajaj -A másnaposság művészete
Csupa pozitív dolog
|
Ismerős állapot? | Azt mindannyian tudjuk, hogy az okosan fogyasztott szeszesitalnak számtalan áldásos hozadéka van. A vörösbor bizonyítottan segít megelőzni az infarktust, a rákot, sőt bizonyos idegrendszeri megbetegedéseket is, amelyek elmebajhoz vezetnek. Az alkohol segít ellazulni, hatékony kenőanyaga a társas érintkezésnek, s olyan hormonok termelését serkenti, amelyeknek fontos szerepe van az emésztésben. De általában mégsem ezért, hanem sokkal inkább az ital gátlás-felszabadító hatása miatt iszunk nyakló nélkül. Ilyenkor a másnap reggel fizetjük a súlyos következményeket.
Jobb az elővigyázatosság
Ahogy a többi betegségnél, úgy a másnaposság esetében is érvényes a megelőzés fontossága. Ha már eldöntöttük, hogy alaposan felöntünk a garatra, legalább válogassuk meg az odavivő utat. Az alkohol típusa ugyanis erősen predesztinálja másnap reggeli állapotunkat. Ebből a szempontból a sötét, édesebb italok a súlyosabbak, így a viszki, vörösbor, konyak, likőröknek kellemetlenebb következményi vannak, mint a fehérbornak vagy a vodkának. Az olcsóbb italok nagy valószínűséggel gyatrább minőségben párlódtak, slendriánabban szűrtek, így szintén aktívabb előkészítői a másnaposságnak. A tablettás borok mindennek a minősített esete.
Ebharapást szőrével?
A népi bölcsesség szerint ebharapást szőrével kúráljuk, ami esetünkben a másnapi rátöltést jelent. És csodák-csodája, van is a dologban valami. Nem mennénk bele itt a kémia rejtelmeibe etanol-, metanol- és formadehid-ügyileg, de ennek a jelenségnek valóban van tudományos alapja. Mint ahogy az is tény, hogy a siker csak látszólagos. Először is kemény kiképzésnek vetjük alá a gyomrot és a májat, no meg a másnaposság sem tűnik el, csak később érkezik, ráadásul intenzívebben. Vannak, akik különböző ételekkel, italokkal – korhelyleves, paradicsomleves, kefir, osztriga, nyerstojás - próbálnak magukon segíteni, változó sikerrel.
Egyetemes jó tanácsok
A fentebbiek talán azt sugallják, nincs nagyon mit tenni, a büntetés elkerülhetetlen. Ez csak részben igaz. Ha a rossz közérzet el nem is tűntethető teljesen, azért valamennyire lehet tompítani a másnap reggeli következményeket: · Igyunk minél több vizet, minimum kétszer annyit, mint a korábban bevitt alkoholmennyiség. · Kapjunk némi C vitamint. · Együnk cukrot. Az alkohol csökkenti a vércukor-szintünket. · Vegyünk be fájdalomcsillapítót, de ne aszpirint, mert az alkohol miatt gyomrunk erre fokozottan érzékeny. · Aludjunk. Néhány óra alvás csodákra képes.
Szerző: Dr.Zengő
| |