Habos citrom torta
seiya maga 2010.10.01. 11:01
Habos Citromtorta
Hozzávalók
18,5 dkg liszt
2 evőkanál porcukor
12,5dkg hideg, kockákra vágott vaj
3evőkanál hideg víz
(ha kakaósan csináljuk, a lisztből pár evőkanálnyit kakaóval helyettesítünk)
A töltelékhez és a habhoz
1,5dkg + fél teáskanál kukoricakeményítő
1,5dkg kukoricaliszt (vagy ennyivel több liszt)
3dkg liszt
15-20dkg cukor (a krémhez, ki milyen édesen szereti) + 15-20dkg (a habhoz)
3 citrom leve és reszelt héja
4dkg szobahőmérsékletű, kockára vágott vaj
6tojás
2 vaníliarúd kikapart belseje (elhagyható, de én szeretem a kis fekete pöttyöket)
A porcukros lisztbe morzsoljuk bele a vajat, majd a vízzel gyúrjuk tésztává, ha kell még hozzá víz, adhatunk. Cipóvá formálva fóliában tegyük minimum 20 percre a hűtőbe. Utána nyújtsuk ki, és béleljünk ki vele egy kb. 23cm átmérőjű tortaformát (oldalát is). Sütőpapíros nehezékkel (pl. szárazbab) süssük 180fokon 10percig, majd a nehezék nélkül is 10 percig. A töltelékhez: Lábosban közepes lángon kevergetve összeforralni sűrűvé a lisztet, kukoricalisztet, keményítőt, a cukrot, és a citrom levet és reszelt héjat, illetve 2,5-3dl vizet. Majd még 1 percig kis lángon főzzük, aztán levéve a tűzről jöhet a vaj, és egyenként a tojás sárgák (végig keverve!). Fóliával letakarva kihűtjük.
A habhoz a tojásfehérjéket habosra keverjük elektromos habverővel, majd jön bele a cukor, esetleg vanília. Keményre verjük, és beleteszünk fél teáskanálnyi keményítőt. A tortát összeállítjuk. A tésztaalapra jön a citromkrém, és rá a hab.220fokon kb. 10perc alatt szépen megbarnul a teteje.
A receptet innen hoztam át:
http://gingerscukraszda.blogspot.com/2010/03/lemon-meringue-pie-habos-citromos.html
|